Thursday, December 31, 2009

Pilihlah PAS sebagai wadah perjuangan

Mentakab: Manusia diberi Allah membuat pilihan. Memilih dari perkara sekecil-kecil soal makanan, pakaian dan sebagai dalam hidup kita. Selain itu, pilihan juga ada bersifat baik dan ada pilihan kejahatan. Maka pilihan baik dilakukan oleh para nabi, kejahatan anjuran manusia bernama Abu Lahab, Qarun , Haman dll’, ulas Ust Rahim Latif YDP Temerloh. Tambah beliau lagi, “Oleh itu, pilihan yang kita pilih itu mesti memberi manfaat. Manfaat baik di dunia dan akhirat. Bukan pilihan yang memberi manfaat buruk kita atas dunia dan juga diakhirat. Pilihan kebaikan yang kita buat kekal kita dapat manfaat itu walaupun kita mati.


Begitu juga kejahatan yang dipilih. Sebagai contoh mereka yang memberi undi hingga tertegak kerajaan negeri Pahang yang membuka ‘Pusat Judi’ ke3 terbesar dunia’. Beliau memperjelaskan hal itu, semasa berkempen memberi penerangan kepada para penduduk di kejiranan Tmn Bukit Cermin semalam. Program berkenaan adalah dianjurkan oleh PAS Kawasan Temerloh. Turut sama hadir Tuan Guru Hj Mohd Bedawi Abdullah Al Hafiz serta Hj Azmi Abd Majid selaku Pengarah MTD Dun Mentakab. Ust Rahim juga menjelaskan bahwa cara berfikir kita diubah dengan mahukan setiap saat dosa itu masuk ke kita yang ada dalam kubur. Walaupun orang itu setiap saat dan tahun berada dalam rumah Allah beribadat, tunaikan haji, keluar zakat, tetapi kerana dia memudahkan bab memilih dengan memilih mereka bukan daripada kumpulan mahu laksanakan islam , maka sahamnya akan ditanggung oleh si pemilih itu sendiri. Justeru itu, orang yang mahu memelihara Islam dan keislamanya hendaklah menyokong kumpulan Islam. Dan kita mestilah berbangga dengan islam kita dan keislaman kita. Islam tidak mahu kita angkuh dan sombong. Islam tidak menghalang kita untuk mencari harta benda, kekayaan atas muka bumi ini.


Usaha dan carilah , semua ini tidak masalah. Syaratnya jangan lupa dan tidak kisah dengan apa yang berlaku dalam negara ini atau di negara ini. Kerana kerajaan yang ada mestilah di kawal. Maka kita seorang mahu mengawal atau menegur kerajaan adalah tidak mampu, letih begitu sahaja. Maka cara yang terbaik untuk kita tutup Pusat Judi adalah dengan kuasa. Justeru usaha dapatkan kuasa itu adalah wajib. PAS adalah kumpulan yang mahulah diberikan kuasa. Maka dengan kuasa sahaja kita dapat dan boleh mengawal rakyat. Maka rakyat hanya dapat ikut arahan kerajaan melalui kuasa yang kerajaan itu ada. Oleh itu kita hendaklah sambungkan kebaikan dengan kebaikan. Bukannya kejahatan dengan kejahatan. Hal ini bakalan dipersoalkan Allah bilamana kita mati kelak.

No comments:

Post a Comment